24 Mart 2017 Cuma

İçli köfte haşlama tarifi

İçli köfte haşlaması Mardin yöresine ait oldukça nefis bir köfte çeşididir. İçli köfte denince akla daima kızarmış içli köfte gelir. Fakat Mardin yöresinde yapılan haşlama içli köfte kızartmaya göre oldukça hafif olduğu için kolesterolü olan kişilerin sıklıkla tercih ettikleri içli köfte şeklidir. Her yöre kendine has iç malzemesiyle ve yapılış şekliyle Türk mutfağına çeşitli içli köfteler kazandırmıştır. Şimdi bu içli köftelerden en hafifi olan içli köfte haşlamasının tarifine geçelim.

İçli Köftenin Malzemeleri
İç malzemesi
  • 500 gram az yağlı dana ve kuzu karışık kıyma
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Dört orta boy kuru soğan
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Yarım demet maydanoz
  • İnce çekilmiş ve kavrulmuş ceviz içi
Köfte malzemesi
  • Üç su bardağı ince bulgur
  • 1,5 bardak irmik
  • 200 gram yağsız çiğköftelik et
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Üç su bardağı su
İçli Köftenin Tarifi
İlk olarak iç malzemesini hazırlamak için kıymayı bir tencereye koyup üzerine tereyağı koyarak kıymayı kavuralım. Kıyma 5 dakika kavrulduktan sonra ince dilimlenmiş soğanı ilave edip soğanın pembeleşene kadar kavurmaya devam edelim. Üzerine tuz, karabiber, pul biber, ince kıyılmış maydanoz ve ceviz içini karıştırarak biraz daha kavuralım. İç malzemesi hazır olduktan sonra ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
İçli Köfte Haşlama

Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyarak iki saat soğutalım. İç malzememiz soğurken biz köfte kısmını hazırlayalım.
Köfte için irmik ve ince bulguru bir tepsiye alalım ve üzerine bir miktar su ilave ederek 15 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Malzememiz dinlendikten sonra yağsız kıyma, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edip karıştıralım. İyice yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde kopararak top şeklinde sıkalım ve başparmağımızla içini oyalım. Ne çok kalın olacak nede çok ince. Orta kararda oyduktan sonra iç malzememizi buzdolabından çıkararak oyduğumuz  köftenin içerisine bir kaşık koyalım ve elimizle üst kısmını büzerek örtelim.
İçli köftemizi haşlamak için bir tencerenin içerisine su koyarak kaynatalım. Kaynamış suyun içerisine içli köfteleri atarak harlı bir ateşte bir süre kaynattıktan sonra ocağın altını kısalım. Köfteler suyun yüzeyine çıkmaya başladıktan sonra hazır hale gelmiş demektir. Suyun içerisinden alıp servis tabağına koyarak servis edebilirsiniz.
İçli Köftenin Püf Noktası
  • İçli köftenin hamuru iyi yoğurulmalıdır. Hatta kıyma, irmik ve ince bulguru karıştırıp kıyma makinasından iki defa çekebilirsiniz.
  • İçini oyarken eli ıslatmak daha rahat şekil vermenizi sağlar
  • İçi hazırlayınca hemen haşlamayın önce bir müddet buzdolabında beklettikten sonra haşlamaya alın. Çünkü sıcak veya ılık yaparsanız dağılır.
  • Haşlama suyu bol olmalı ve köfteler üst üste gelmemelidir