23 Mart 2017 Perşembe

İrmikli içli köfte tarifi

İrmikli içli köfte tarifi hem oldukça lezzetli oluyor hem de irmiğin içli köfteye verdiği tatla değişik bir içli köfte yapmış oluyoruz. Misafirimiz geleceği zaman genellikle hep değişik yemek türleri ile ve etkileyici tatlarla ikramda bulunmak isteriz. İçli köftenin değişik yapılma yöntemleri vardır. Kimi patatesle yatarken kimi değişik malzemeler kullanır. Biz de şimdi irmik ilave edilmiş irmikli içli köftenin tarifini vereceğiz.

İrmikli İçli Köftenin Malzemeleri

Hamuru İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 200 gram iki defa çekilmiş yağsız kıyma
  • İki yemek kaşığı un
  • 2 adet yumurta
  • Bir yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, pul biber, kimyon
  • Yeteri kadar ılık su
İç Harcının Malzemeleri
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 tane büyük boy kuru soğan
  • 200 gram ince çekilmiş ceviz içi
  • 400 gram yağlı kıyma
  • Bir tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz ve karabiber
Sosu İçin Malzemeler
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Yeteri kadar su ve tuz


İrmikli İçli Köftenin Tarifi

İlk olarak içli köftenin dış hamurunu hazırlıyoruz. Yoğurma kabına irmik, yağsız kıyma, iki yemek kaşığı un, yumurta, biber salçası, tuz, biber ve kimyonu karıştırıp yumuşak bir kıvam alana kadar ılık su ilave ederek yoğuruyoruz. Yoğurma işlemini tamamlandıktan sonra üzerini bir bezle örtelim ve dinlenmesi için bekleyelim.
İrmikli İçli Köfte Tarifi

Bu sırada iç harcını hazırlayalım.


İki yemek kaşığı tereyağı, ince kıyılmış dört tane soğanı ve tuzu bir tencereye koyarak kavurmaya başlayalım. Soğan pembeleştikten sonra kıymayı içerisine atarak 3-4 dakika daha kavuralım. Ardından ceviz, karabiber ve toz şekeri ilave ederek ocaktan alalım ve soğuması için bırakalım.

İrmikli içli köfteyi hazırlamak için ilk hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde kopararak içini parmağımızla oyalım. İçine soğumuş iç harçtan bir yemek kaşığı koyalım ve üst kısmını elimizle gerdirerek kapatalım. Her köfteyi yaparken ılık su ile elimizi ıslatarak yapıyoruz. Tüm malzemeler bitene kadar içli köftelerimizi yaptıktan sonra haşlamak için bir tencereye su koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suyun üzerine bir kevgir koyarak içli köfteleri kevgirin üzerine dizelim. İçli köfteler kesinlikle suya değmesin. Köftelerin üzerini bir kapakla örterek 15 dakika kaynayan suyun buharı ile pişirelim. İçli köfteler piştikten sonra servis tabağına alarak irmikli içli köftenin sosunu hazırlamaya başlayalım. Sos için tereyağını bir tavada eritelim ve nişastayı ilave edelim. Bir iki dakika pişirdikten sonra salça, tuz ve su ilave ederek sos kıvamına gelene kadar pişirelim ve ocaktan alalım. Hazır olan sosu servis tabağımızdaki irmikli içli köftenin üzerine gezdirerek sıcak olarak servis edelim. Bu tarifi haşlama yerine yağda kızartarak da yapabilirsiniz. Fakat haşlama şeklinde yapılan içli köfte daha hafif olmaktadır.