22 Mart 2017 Çarşamba

Urfa İçli Köfte

İçli köfte, Urfa mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan  oldukça ünlü bir yemek çeşididir. İçli köftenin ünü Urfa'dan Türkiye'nin her yerine ve oradan da bütün dünyaya yayılmıştır. Özel akşam yemeklerinizde sizde bu tarifi hazırlayarak sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Hamurunun kıvamını tutturmakta biraz zorlanabilirsiniz ama, inanın uğraştığınıza değecek. Kolay gelsin.
Oktay usta içli köfte malzemeler
Hamuru için
  • 750 gram ince bulgur
  • 500 gram irmik
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yeteri kadar ılık su
İç harcı için
  • 700 gram kıyma
  • 5.6 adet iri boy kuru soğan
  • 1 tepeleme çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1  tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 100 gram margarin
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • Yarım çorba kaşığı tuz
Pişirmek için
  • Su
  • Tuz
  • 3.4 tane limon tuzu
Oktay Usta İçli Köfte Hazırlanışı

İçli köftemizi yapmaya öncelikle, iç harcını hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için ilk olarak, soğanları soyduktan sonra ince ince doğruyoruz. Geniş bir tavanın içine margarini atıp eritiyoruz. margarin hafif kızardıktan sonra sıvı yağı ekliyoruz. Daha sonra kıymayı ilave edip, bir miktar kavuruyoruz. Ardından soğanları ekleyerek, tavanın kapağı açık vaziyette soğanlar suyunu çekinceye kadar arada bir karıştırmak suretiyle kavuruyoruz.
Oktay Usta İçli Köfte Tarifi

Biber salçasını ve baharatlarını ilave ettikten sonra ocaktan alıyoruz. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra, başka bir kaba boşaltarak, biraz sertleşmesi için, buzdolabının derin dondurucu kısmına kaldırıyoruz. 
İçli köftenin hamurunu hazırlamak için, geniş bir karıştırma kabı veya çiğ köfte tepsisine ince bulguru ve irmiği  boşaltıyoruz. Üzerine biber salçasını ve yeteri kadar tuz ilave edip, ılık su ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. İçli köfte hamuru elimizi tutmaya başlayıncaya kadar azar azar su ekleyerek, bulgurun dişe dokunmayacak kadar yumuşamasını sağlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde küçük parçalar koparıp, iki parmağımızın ucuyla içini açıyoruz. Kenar kısımlarının kalın olmamasına dikkat ediyoruz. Hazırladığımız ve buzdolabında sertleşmesini sağladığımız, iç harcından içine yeteri kadar koyarak, köftenin ağzını kapatıyoruz. Kalan hamurları da aynı şekilde doldurduktan sonra, derin bir tencerenin yarısına kadar su doldurup, kaynatıyoruz. Suyun içine tuz ve bir kaç parça limon tuzu atıyoruz. Daha sonra köfteleri kaynayan suyun içinde 5.6 dakika pişirdikten sonra bir süzgecin üzerine çıkarıp, suyunu atmasını sağlıyoruz. Kalan içli köfteleri de bu şekilde pişiriyoruz, Köfteleri servis etmeden önce, kızgın yağda, fazla sertleştirmeden kızartıyoruz. Hazır olan içli köfteyi sıcak veya ılık olarak servis edebilirsiniz.