30 Mart 2017 Perşembe

Patatesli içli köfte

Patatesli içli köfte, yapımı biraz olsa da damakta bıraktığı lezzet herkesin hoşuna gidecek niteliktedir. Diğer içli köftelerden oldukça farklı olan bu tarif genelde Malatya bölgesinde daha çok yapılmaktadır. Her ne kadar Sivas yöresine ait bir lezzet olduğu düşünülse de Malatya halkı tarafından benimsenmiş bir tariftir.
Patatesli İçli Köfte Malzemeler
Hamuru için
  • Yarım kilo patates
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane yumurta
İç harcı İçin
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 400 gr dana kıyma
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
Patatesli İçli Köfte Hazırlanışı
İlk olarak patateslerin dış kısmını itinalı bir şekilde yıkayalım. Yıkadıktan sonra uygun bir büyüklükteki tencereye alalım ve üzerine sıcak su ilavesi yapıp kaynamaya bırakalım. Patatesler haşlarken üzerine bir tatlı kaşığı tuz ilavesi yapalım ve pişmeye bırakalım. Patatesler pişerken bizde bu arada iç malzemesini hazırlamaya geçelim.
Patatesli İçli Köfte

.


Yayvan bir tava alalım ve içerisine kıymayı alıp kavuralım. Kıymalar suyunu çekince üzerine soğanları da doğrayıp alalım ve pişmeye bırakalım. Soğanlar kavrulurken içerisine yağ ilavesi ile birlikte baharatları ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Baharatlar ile birlikte karışımı bir müddet soteledikten sonra bir tutam maydanozu temizleyelim ve ince kıyım yapıp ilave ekleyelim. Bütün malzemeler ile buluşmuş olan harcı bir kaç dakika daha pişirelim ve ardından ocaktan indirip soğumaya bırakalım. İç malzeme soğurken dış kısmı hazırlamaya başlayalım. Pişmiş olan patateslerin kabuklarını soyalım ve bir kabın içerisine alıp çatal ile ezelim. Ezilmiş patateslerin içine tuz, yumurta ve un ilavesi yapıp yoğuralım. Karışımı itinalı bir şekilde yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar kopartalım ve iç kısımlarına bir yemek kaşığı hazırladığımız harçtan ilave edelim ve kalan uç kısımlarını da kapatıp yuvarlayalım. Bütün patates köftelerini hazır hale getirdikten sonra kızgın yağın içerisine alıp kızartalım. Patates köftelerini nar gibi kızarttıktan sonra servis tabaklarına alalım ve sunum yapalım.

Afiyet olsun...