26 Mart 2017 Pazar

İçli köfte nasıl pişirilir

İçli köfte nasıl pişirilir, özenle hazırlanmış olan içli köftelerin pişirilmesi tercihe göre suda haşlama ya da yağda kızartma yapılma yöntemiyle yapılabilir. İçli köftelerin pişirme sırasında dağılmaması için öncelikle hazırlanma aşamalarına dikkat edilmelidir. Köftenin dış malzemesi hazırlanırken kıvamına dikkat edilmelidir. Hamur çamur kıvamına gelecek şekilde yoğurulmalıdır. Hamurun içine mutlaka iki ya da üç kaşık kadar un ilave edilmelidir. Hamuru dağılmadan tutacak malzemelerin başında un, yağsız kıyma, haşlanmış patates ve yumurta akı gelmektedir. Ancak bunları kullanırken mesela kıyma koyduğunuzda yumurta akı koymamanız gerekir. Fakat her malzemenin yanında unu mutlaka kullanın. Bunun yanında köftenin iç malzemesini önceden hazırlayıp, iyice soğutmalısınız. Kıymalı harç bildiğiniz şekilde donmalıdır. İsterseniz hazırladığınız içli köftelerin bir kısmını buzluğa atarak, daha sonra pişirebilirsiniz. İçli köfteleri özenle hazırladıktan sonra pişme aşamasına geçebilirsiniz.
İçli köfte nasıl pişirilir?
Suda haşlama yapılarak: Hazırlamış olduğunuz içli köfteleri bir tepsinin içine sıralayın. Ocağa tencerenin içine bol miktarda su koyun. İçine bir miktar tuz atın. Bunu ateşte iyice kaynatın. İçli köfteleri sıkışık olmayacak şekilde kaynayan suyun içine koyun.
İçli Köfte Nasıl Pişirilir

Suda pişen köfteleri fazla hırpalamayın. Köftelerin çatlamasına ve dağılmasına sebep olabilirsiniz. Köfteler ilk koyduğunuzda suyun dibine çökecektir. Piştikten sonra suyun üzerine çıkarlar. Bu sadece 5-7 dakika kadar sürer. Pişen içli köfteleri kevgirle servis tabağına alabilirsiniz. Köftelerin tamamını pişirdikten sonra, tavada kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biber karışımını köftelerin üzerine gezdirerek, sıcak bir şekilde konuklarınıza ikram edebilirsiniz.



Sıvı yağın içinde kızartma yaparak: İçli köfteleri  kızartarak tüketmeyi sevenlerde bazı kurallara dikkat ederse, sonuç bir harika olacaktır. Öncelikle kızartma yapacağınız tava ya da tencerenin içine bol miktarda sıvı yağ koymalısınız. Bunu yüksek ateşin üzerinde iyice kızdırmalısınız. Tabi yağın yanmasına müsaade etmeyin. İçli köfteleri fazla sıkışık olmayacak şekilde kızgın yağın içine koyun. Köftelerin dışı kabuk bağladığı zaman ateşin altını biraz kısabilirsiniz. Bu sayede köftelerin iç kısımlarının iyice pişmesini sağlarsınız. Yine suda haşlama sırasında yaptığınız gibi köfteleri sıvı yağın içinde fazla hırpalamayın. Yavaşça çevirerek her tarafını eşit şekilde kızartmalısınız. Köftelerin dışı kahverengiye dönmelidir. Bütün köfteleri kızarttıktan sonra, servis tabağına alarak sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.