22 Mart 2017 Çarşamba

Kıbrıs köftesi yapımı

Kıbrıs köftesi, Kıbrıs köftesi oldukça sevilen ve benimsenen bir köfte çeşididir. Herkes tarafından sevilerek yenen kıbrıs köfte ekmek arası olarak çoğu zaman tüketilmektedir. Her ne kadar pilav yanlarında servis yapılsa da ekmek arası olarak ülkemizde daha çok tercih edilmektedir. Kıbrıs köftesi bol içerikli bir köfte çeşididir. Doyurucu ve besleyici özelliği ile bilinmektedir. Sağlığa oldukça faydalıdır. İnsan sağlığı için önemli olan protein ve demir içermektedir. Kansızlığa fayda sağlaması ile bilinen kırmızı et yemekleri arasında Kıbrıs köfte oldukça önemli bir yere sahiptir. Genellikle çocuklar ve genç kesim tarafından daha çok benimsenmiştir. Köfte çeşitlerinin Türk mutfağındaki yeri bilinmektedir. Kıbrıs köftesi misafir alımlarında, arkadaş toplantılarında ve daha bir çok özel günlerde menüde tercih edebileceğiniz köfte türleri arasında yer almaktadır. Ayrıca pikniklerde mangal üstünde de pişirilerek Kıbrıs köftenin lezzetine lezzet katabilirsiniz. İşte Kıbrıs köftesinin tarifi. Herkese tavsiye ederiz.


Kıbrıs köftesi için gerekli olan malzemeler:
  • 500 gram yağlı kıyma
  • 1 tane orta boy soğan
  • 3 tane orta boy patates
  • 1 tane yumurta
  • 4 yemek kaşığı galeta un
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı yedi türlü
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 demet maydanoz
Kıbrıs köftesi yapılışı: Öncelikle çiğ patatesleri soyarak bol su ile yıkayın.
Kıbrıs Köftesi

Rendenin küçük tarafı ile derin bir kap içerisine rendeleyin. rendelenme sırasında sulanan patatesin suyunu sıkın. Ama çok kuru kalacak kadar sıkmayın. Sonrasında soğanı soyun ve yine aynı şekilde ayrı bir kap içerisine rendeleyin. Soğanın da suyu sıkıldıktan sonra rendelenmiş patates ile soğanı birbirine karıştırabilirsiniz. Bu aşamada kıymayı rendelenmiş soğan ve patates içerisine ilave ederek yoğurun. Sonrasında maydanozu rendelenmiş soğan, kıyma ve patates karışımı içerisine ince ince doğrayın ve karışım üzerine yumurtayı kırın. Galeta ununu ekleyerek yoğurun. Yoğrulan köfte hamuru içerisine tuzunu, karabiberini, kekiği, yedi türlüyü, kimyonu, naneyi ve kırmızı biberi köfte hamuru içerisine ilave edin. Karışımı malzemeler bütünlük kazanana kadar iyice yoğurun. Sonra köfte hamurundan küçük küçük parçalar kopararak yassı şekiller verin. Bir tava içerisine zeytin yağını koyun ve ısıtın. Köfteleri zeytin yağı içerisine koyarak kızartmaya başlayın. Kızaran köfteleri tabaklara alın ve sıcak bir şekilde servise sunun. Kıbrıs köfte hazır. Afiyet olsun.